13 jun

Stipendija Vlade Meksika: Poziv za međunarodne studente 2023.

Agencija za međunarodnu razvojnu saradnju Meksika (AMEXCID) poziva strane državljane koji su zainteresovani za sticanje specijalizacije, magisterija ili doktorata, sprovođenje istraživanja na postdiplomskom ili postdoktorskom nivou ili učešće u programu akademske mobilnosti na dodiplomskom ili postdiplomskom nivou, da se prijave za Program stipendija Vlade Meksika za međunarodne studente za 2023. godinu. Poziv je otvoren za više od 180 zemalja, u okviru bilateralnih sporazuma, multilateralnih mehanizama i posebnih sporazuma. Više od 80 visokoškolskih ustanova u Meksiku učestvuje u programu, a sve one imaju akademske programe upisane u Nacionalni program postdiplomskih studija visokog kvaliteta (PNPC) Nacionalnog savjeta za nauku i tehnologiju (CONACYT). Stipendija obezbjeđuje potrebna sredstva odabranim kandidatima za završetak njihovih studija.

Ovaj stipendijski program Vlade Meksika za Sjevernu Ameriku pruža potpuno finansirane beneficije uspješnim kandidatima:
Stipendije za magistarske studije, mobilnost na nivou dodiplomskih i magistarskih studija, i magistarsko istraživanje na mjesečnom nivou za izdržavanje u iznosu od 12.614,80 meksičkih pesosa.
Upis i školarinu, u skladu sa odredbama programa svake meksičke obrazovne institucije, izražene putem pisma prihvatanja.
Medicinsko osiguranje putem Meksičkog instituta socijalnog osiguranja (IMSS), čija će važnost početi od sedmog mjeseca stipendije i trajaće tokom perioda stipendiranja.
Oslobađanje od troškova izdavanja meksičke vize.
Međunarodni avio prevoz nakon uspješnog završetka stipendije. Karta će biti dodijeljena u turističkoj klasi i prema putnom planu koji najbolje odgovara udobnosti za AMEXCID. Molimo pogledajte listu zemalja koje su obuhvaćene ovom pogodnošću.
Nacionalni prevoz: Obezbijeđen za kandidate čije studije se odvijaju van Meksiko Sitija. Ovo se odnosi samo na nacionalne avionske karte ili prevoz kopnenim putem, kako je navedeno u ovom dokumentu.

TRAJANJE PROGRAMA

Sljedi maksimalno trajanje svih vrsta programa dostupnih za meksičku stipendiju (AMEXCID stipendija).
Program mobilnosti na dodiplomskom nivou - najviše 24 mjeseca
Program mobilnosti na magistarskom nivou - najviše 12 mjeseci
Magistarski program - najviše 24 mjeseca
Doktorski program - najviše 36 mjeseci
Boravak za postdiplomska istraživanja (magistarska, doktorska i postdoktorska) - najviše 12 mjeseci.

KRITERIJUMI ZA DOBIJANJE MEKSIČKE STIPENDIJE VLADE

Da biste se prijavili za ovu stipendiju Vlade, morate ispunjavati sljedeće uslove:
Biti državljanin jedne od navedenih zemalja
Imati diplomu dodiplomskog, magistarskog ili doktorskog studija potrebnu za nastavak studija za koji se traži stipendija.
Postići minimalnu prosječnu ocjenu 85 (na skali od 0 do 100, ili 8,5 na skali od 10) ili njen ekvivalent, u posljednje završenom akademskom nivou.
Da ne postoje prepreke koje bi bile u suprotnosti sa zakonom, javnim moralom, društvenim ponašanjem, prihvatanjem prava i sloboda drugih osoba, ili bilo kojim drugim situacijama i/ili uslovima koji krše ljudsko dostojanstvo i imaju za cilj poništiti ili narušiti prava i slobode pojedinaca i biće primijenjeni sljedeći kriterijumi:
Dostavljanje svih traženih dokumenata u ovom pozivu.
Pozadina akademskog uspjeha aplikanta.
Istorija rada kao nastavnika ili istraživača u javnim visokoškolskim ustanovama i naučno-istraživačkim centrima u zemlji porijekla.
Odabir studija ili istraživanja u institucijama smještenim u unutrašnjosti Meksičke Republike.
Prednost će biti data studijama iz oblasti socijalne dobrobiti, nauke i tehnologije, sporta, turizma, kulture i obrazovanja, humanitarne pomoći.
Prednost će biti data aplikantu koji nikada nije imao AMEXCID stipendiju.

Rok za prijavu je 21. jul 2023. Za više detalja o stipendiji Vlade Meksika, posjetite zvaničnu stranicu LINK 
Apliciranje se vrši na ovom LINK-u 

 

 

Upitnici

savjetnici 

euroguidance logo