24 feb

Deset vještina koje treba navesti u svom CV-u

Svjedoci smo da se u poslednje vrijeme u poslovnim krugovima sve više obraća pažnja na različite obuke koje se odnose na soft skills ili takozvane meke vještine. Jasno je da ćemo prilikom apliciranja za neki posao lakše navesti tvrde vještine, prosto analizirajući sam konkurs za posao i ono što je navedeno u opisu posla. Međutim, kada je potrebno navesti meke vještine koje posjedujemo možemo imati više dilema. Kako bi suzili odabir vještina koje je poželjno navesti u CV-u, za početak bi trebalo da pregledamo koje sve dužnosti obuhvata radna pozicija za koju apliciramo i u skladu sa tim da pokušamo da odredimo koje su to vještine koje će nam biti neophodne da sve te radne zadatke obavimo uspješno.


09 feb

Kako sa samopouzdanjem govoriti na sastancima

Bez obzira na djelatnost kojom se bavite vjerovatno morate redovno prisustvovati sastancima. Sastanci mogu pomoći timovima da se okupe i razgovaraju o projektima, predstojećim potrebama, ciljevima i drugim bitnim temama. Ali bez obzira da li ste počeli sa radom u novoj kompaniji ili imate problema da govorite zbog stidljivosti, možda će vam biti teško da podijelite svoje misli u ovoj vrsti okruženja. Donosimo vam savjete koji će vam pomoći da se osjećate sigurnije kada budete razgovarali na sledećem radnom sastanku.


31 jan

Kako razgovarati o karijernim ciljevima sa svojim šefom

Većina zaposlenih u toku svog poslovnog angažmana se nada da će napredovati u karijeri tako što će kompanija ili organizacija čiji je zaposleni sama prepoznati i nagradati njihov trud i zalaganja. S druge strane, veoma često se dešava da razgovor o napredovanju na poslovnoj ljestvici, sa vašim nadređenim, predstavlja svojevrstan izazov i prepreku. Ako kompanija u kojoj radite ima jasno definisane ciljeve razvoja i napredovanja i vama može biti lakše da odredite kako ćete ostvariti sopstvene ciljeve u karijeri. Ipak, neke kompanije možda nemaju toliko mogućnosti za napredovanje, zbog čega je teško odrediti gdje se vaši ciljevi uklapaju u ukupnu poslovnu strukturu. Hajde da istražimo šta su karijerni ciljevi i kako razgovarati o njima sa svojim šefom kako biste mogli da započnete razgovor na profesionalan način i uopšte dobijete priliku za napredovanje koje smatrate da zaslužujete.Upitnici

 

euroguidance logo