29 jan

Novogodišnje odluke: Potraga za poslom u 2023.

Nova godina, novi početak! Ako tražite inspiraciju za vaše karijerne odluke u 2023., pročitajte naš članak o traženju posla. Saznajte kako da iskoristite novogodišnje odluke za poboljšanje svojih karijernih šansi i napredovanje!

Evo liste novogodišnjih odluka koje vam mogu pomoći da ostanete fokusirani na svoje profesionalne ciljeve u godini koja je pred nama:

NAPRAVITE PLAN PRISUSTVA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Postoji nekoliko profesionalnih industrija u kojima možete imati koristi od aktivnog prisustva na društvenim mreža, uključujući kreativne karijere poput onih kada je oblast grafičkog dizajna u pitanju ili koorporativnih karijera kao što su marketing i oglašavanje. Neka jedna od prvih odluka bude razvijanje plana prisustva na društvenim mrežama koji će vam pomoći da unaprijedite svoju karijeru i podijelite svoj rad sa širom javnošću. Dešava se da prilikom prijavljivanja na neki oglas za posao neki poslodavci pregledaju naloge kandidata na društvenim mrežama, pored ostalih dokumenata za prijavu, pa razmislite o postavljanju cilja da nadogradite svoje naloge ako mislite da vam to može pomoći da unaprijedite svoju karijeru.

OSMISLITE KRAĆU PREZENTACIJU ZA PREDSTAVLJANJE SEBE I SVOG POSLA

Ako znate da vam se približavaju događaji ili prilike za umrežavanje, možda biste željeli da osmislite kratak opis kojim biste predstavili sebe kao profesionalca i svoju karijeru. Važno je da ova izjava bude kratka, a da pritom istaknete sva vaša glavna dostignuća. Dorađivanje ovog opisa može vam pomoći da se osjećate spremnim prije nego što upoznate druge u svojoj oblasti, što vam može omogućiti da ostavite pozitivan prvi utisak na profesionalce u vašoj mreži.

PORADITE NA VIZUELNOM PREDSTAVLJANJU

Razmislite o ažuriranju vizuelnih elemenata vaših profesionalnih materijala, uključujući dokumente za prijavu. U zavisnosti od profesije kojom se bavite, poslodavci mogu tražiti kandidate koji pokažu svoje komunikacijske veštine snimanjem video biografije. Vizuelni mediji vam mogu pomoći da se izdvojite od drugih kandidata i ostavite pozitivan prvi utisak na menadžera za zapošljavanje, što vam daje prednost u traženju posla.

UNAPRIJEDITE DOKUMENTA ZA PRIJAVU

Podnošenje dokumenata za prijavu koja su profesionalno urađena može biti prvi korak ka intervjuu za poziciju koju želite, tako da je važno da dostavite životopis i propratno pismo koji tačno predstavljaju ko ste i vrijednost koju možete donijeti poslodavcu. Bez obzira da li želite da naučite kako da napravite CV ili da usavršite svoje propratno pismo, dotjerivanje ovih obrazaca može vam pomoći da ostavite snažan prvi utisak. Razmislite o postavljanju cilja da unaprijedite formu i izgled dokumenata za prijavu i da ih kontinuirano ažurirate tokom cijele godine kako biste bili spremni za svaku uzbudljivu priliku za posao koja se može pojaviti.

ORGANIZUJTE RADNI PROSTOR U KUĆI

Ako radite od kuće, važno je osigurati da vaš prostor bude uredan i čist. Organizovan radni prostor može vam pomoći da ostanete fokusirani na svoje predstojeće zadatke, posebno ako tražite novi posao i imate nekoliko aplikacija koje treba da završite. Ako primijetite da nagomilavate nered, razmislite o tome da za svoju novogodišnju rezoluciju postavite da organizujete svoj kućni kancelarijski prostor.
Organizacija može olakšati pronalaženje dokumenata, fajlova ili drugih materijala koji vam mogu zatrebati. Takođe vam omogućava da ostanete opušteni dok tražite novu poziciju i pomaže vam u borbi protiv stresa. Kada tražite novu poziciju, organizovani radni prostor može vam omogućiti da potrošite više vremena na slanje CV-a i trošite manje vremena na traženje određenog obrasca ili sertifikata.

PROŠIRITE SKUP VJEŠTINA

Poslodavci mogu tražiti kandidate koji posjeduju različite specifične vještine, zbog čega je važno da posjedujete potrebne kompetencije da biste se kvalifikovali za radno mjesto koje želite. Razmislite o novogodišnjoj odluci da proširite svoje vještine i unaprijedite znanje iz određenih oblasti. Rad na sopstvenim vještinama može pokazati poslodavcu da želite da budete u toku sa najnovijim trendovima u oblasti kojom se bavite.

USPOSTAVITE LIČNI BREND

Poslodavci mogu tražiti kandidate koji zauzimaju određenu nišu u svojoj oblasti i imaju prepoznatljiv lični brend. Ako znate da je to nešto što kompanije traže u vašoj industriji, razmislite o tome da jedna novogodišnja odluka bude i usavršavanje sopstvenog brenda i razvijanje prezentacije kako biste sebe što bolje predstavili potencijalnim poslodavcima. Razmislite o kreiranju lične veb stranice, onlajn portfolija ili profila na društvenim mrežama da biste prikazali svoje jedinstvene doprinose oblasti u kojoj radite.

RAZVIJTE VJEŠTINE UPRAVLJANJA VREMENOM

Upravljanje vremenom može biti suštinska vještina u različitim industrijama i može vam pomoći da se uspješno prijavite za posao. Kada započnete traženje posla, otkrićete da nijeste najbolje iskoristili svoje vrijeme ako se prijavite za veliki broj radnih mjesta umjesto da se fokusirate samo na pozicije koje su u skladu sa vašim ličnim i profesionalnim ciljevima. Usavršavanje vještina upravljanja vremenom može vam pomoći da odredite gdje da potrošite svoju energiju i kako da efikasno iskoristite svoje vrijeme da biste se prijavili za pozicije koje mogu doprinijeti rastu vaše karijere.

POHAĐAJTE SERTIFIKOVANE OBUKE I SEMINARE

Drugi način da se fokusirate na napredovanje u karijeri je da pohađate obuke u skladu sa vašom strukom i razvijete širi spektar profesionalnih vještina. Završavanjem određenih kurseva možete dodati dodatne reference svom CV-iju i razlikovati se od drugih kandidata koji bi mogli biti zainteresovani za slične poslove.
Godina je tek počela stoga je važno da sebi postavite jasna očekivanja i ciljeve, posebno ako tražite novu radnu poziciju.

Izvor teksta sajt: www.careerbuilder.com, pripremila Mileva Lučić

 

Upitnici

savjetnici 

euroguidance logo