09 feb

Kako sa samopouzdanjem govoriti na sastancima

Bez obzira na djelatnost kojom se bavite vjerovatno morate redovno prisustvovati sastancima. Sastanci mogu pomoći timovima da se okupe i razgovaraju o projektima, predstojećim potrebama, ciljevima i drugim bitnim temama. Ali bez obzira da li ste počeli sa radom u novoj kompaniji ili imate problema da govorite zbog stidljivosti, možda će vam biti teško da podijelite svoje misli u ovoj vrsti okruženja. Donosimo vam savjete koji će vam pomoći da se osjećate sigurnije kada budete razgovarali na sledećem radnom sastanku.

ZAŠTO JE TEŠKO GOVORITI NA SASTANCIMA

Nervoza tokom govora na sastanku može biti prisutna iz nekoliko razloga:

Vi ste introvert koji ima tendenciju da se fokusira na svoje misli i teško mu je da govori pred drugima.

Radite u okruženju u kojem je teško doći do riječi jer vaši saradnici predstavljaju kao neko ko daje veći doprinos tokom sastanka u odnosu na ostale.

Osjećate se zabrinuto da bi ono što govorite izazvalo neslaganje ostalih učesnika ili da prosto to o čemu govorite smatraju glupim.

Rad u virtuelnoj atmosferi takođe može donijeti neke izazove. Teže je čitati društvene i fizičke naznake u video pozivu, pa je teže znati kada treba progovoriti. Svi ovi razlozi mogu učiniti da vam govor na sastancima predstavlja veliki izazov. Ako ste bili zabrinuti zbog razgovora tokom radnog sastanka, savjeti u nastavku mogu vam pomoći da prevaziđete neke probleme na tom polju.

ZNAČAJ RAZGOVARA NA SASTANCIMA

Prije nego što iznesemo savjete o učešću u razgovoru na sastancima, korisno je razumijeti zašto je to od vitalnog značaja. Svrha sastanka na poslu je da članovi tima podijele svoje misli i ideje, obezbijede ažuriranja statusa i razgovaraju o planovima. Ako ste dobili poziv na sastanak, odgovorna osoba smatra da je vaše prisustvo vrijedno. Zainteresovan je za vaše viđenje stvari, ali neće dobiti mnogo od vas ako niste voljni da govorite na sastanku.

Dijeljenje svojih misli na sastanku je jedan od najefikasnijih načina za izgradnju odnosa sa drugim učesnicima. Pružanje uvida i ažuriranja vam takođe može pomoći da pokažete svoje znanje i vještine u atmosferi podrške koja je dizajnirana za saradnju. Čak i ako mislite da je ideja koju imate nekompletna ili nekoherentna, njeno dijeljenje bi moglo da pokrene nečije druge ideje, pomažući timu da zajedno dođe do rješenja. Korisno je shvatiti da ćutanje nije u vašem najboljem interesu ako ste dio sastanka.

SAVJETI KOJI ĆE VAM POMOĆI DA NAUČITE KAKO DA GOVORITE NA SASTANCIMA

Sada kada znate zašto je potrebno govoriti na sastancima na poslu možemo iznijeti savjete.

Dođite sa pripremljenim planom

Prije nego što stupite na sastanak, trebalo bi da znate o temama o kojima se razgovara i kako možete da pomognete. Ako idete na neobavezan sastanak za razmišljanje, zapišite svoje ideje koje ćete podijeliti. Ako sastanak treba da predstavi nešto važno značajnoj zainteresovanoj strani, napravite detaljniji dnevni red onoga što ćete predstaviti i o čemu ćete razgovarati sa svima prisutnima. Priprema može ublažiti neke od vaših briga jer nećete morati da smišljate ideje u hodu.

Neka vam ruke budu zauzete

Ljudima sa nervoznom energijom na sastancima savjetuje se da im ruke budu zauzete. Ponesite olovku i svesku da pravite bilješke, a takođe je uvijek dobra ideja ponijeti sa sobom i flašu vode. Bilježite tok razgovora, označavajte tačke dnevnog reda. Takođe možete pijuckati vodu ako su vam usta suva i kako bi ublažili nervozu.

Ne ustručavajte se da postavite pitanje

Bilo da slušate prezentaciju ili učestvujete u otvorenoj diskusiji, postavljanje pitanja je uvijek vrijedno truda. Postavljanje pitanja o temi je takođe dobra polazna tačka za pronalaženje sopstvenog glasa na sastanku. Postavljanjem promišljenih pitanja, takođe možete pokazati ostalima na sastanku da ste uključeni u diskusiju. Možda biste željeli da unaprijed pripremite neka pitanja koja ćete postaviti kako se ne biste pitali šta da kažete.

Vježbajte aktivno slušanje

Lako je izdvojiti se na sastanku, posebno ako je to virtuelni sastanak bez kamera. Ali ako ostanete angažovani na temi slušajući ono što je rečeno, to vas može učiniti boljim saradnikom. Takođe ćete imati više da kažete na sastanku kada znate o čemu se razgovara i možete da iznesete relevantne tačke ili postavite dodatna pitanja.

Radite na svojim govornim vještinama

Čak i najiskusniji profesionalci osjećaju se nervozno zbog predstavljanja pred svojim kolegama ili drugim značajnim zainteresovanim stranama. Oni mogu da vježbaju svoju prezentaciju pred ogledalom, prijateljem od povjerenja ili članom porodice da bi se osjećali udobnije. To možete učiniti i prije nego što počnete da govorite na sastanku. Pregledajte planirani dnevni red i istaknite tačke o kojima biste mogli da razgovarate prije početka sastanka. Vježbajte svoje strategije, govoreći glasnim i jasnim glasom dok gledate po sobi, da biste poboljšali svoje samopouzdanje.

Postavite profesionalne ciljeve u vezi sa govorom

Postavljanje ciljeva u vezi sa govorom na sastancima je vrijedno truda, a vaš menadžer će vjerovatno podržati vaše napore da doprinesete više kada sarađujete sa timom. Postavljanje ciljeva vam takođe može pomoći da se smatrate odgovornim, pogotovo zato što ćete vjerovatno biti na bar nekoliko sastanaka sa menadžerom koji će vas ocijeniti na osnovu vašeg napretka.

Podržite člana tima

Ako vam je neprijatno da svoje ideje iznosite na vidjelo, uvijek možete sebi olakšati govor na sastanku tako što ćete glasno podržati doprinos drugog člana tima. U sesiji razmišljanja, slušajte šta drugi kažu i odgovorite grupi kada neko podijeli ideju koja za vas ima smisla.

Znajte kada da se uključite u razgovor

Govor na virtuelnim sastancima posebno je težak za ljude koji rade na daljinu jer biste mogli na kraju da razgovarate u isto vrijeme sa nekim drugim. Ne znate uvijek kada drugi učesnik uključuje mikrofon da bi govorio ili kada će prezenter nastaviti da govori nakon kratke pauze. Vjerovatno imate oko pola sekunde da uskočite da govorite tokom virtuelnog sastanka, pa brzo iskoristite tu priliku umjesto da čekate savršen trenutak.

Učinite svoj doprinos manje ličnim

Ako se osjećate neprijatno da dijelite svoje ideje govoreći „mislim“ ili „osjećam“, pokušajte da ono što imate da kažete učinite malo manje ličnim. Možete početi tako što ćete reći: „Da li je neko razmišljao o...?“ ili „Da li je neko pomenuo...?“ Zatim dajte svoj doprinos sastanku. Ovaj savjet može pomoći onima koji žele da se opuste kada govore na sastancima.

Primjena ovih savjeta može da napravi veliku razliku u vašoj sposobnosti da se osjećate sigurnim u svoje ideje i više dijelite na sastancima tima.

Izvor https://www.careerbuilder.com/, pripremila M.Lučić

Upitnici

savjetnici 

euroguidance logo