Šta je Europass?

Europass je skup pet dokumenata namijenjen evropskim građanima radi predstavljanja stečenih znanja, vještina, iskustava i kvalifikacija na jasan, uporediv i pouzdan način.

Pritom poboljšana vidljivost navedenih ličnih i profesionalnih kompetencija, olakšava mobilnost širom Evrope u svrhu realizacije cjeloživotnog učenja. Na ovaj način se doprinosi razvoju kvalitetnog obrazovanja i stručnog osposobljavanja.

Europass inicijativa istovremeno olakšava mobilnost u svrhu stručnog usavršavanja u različitim oblastima u cijeloj Evropi. Stoga, ova inicijativa u praksi omogućava jedno od temeljnih načela Evropske unije: pravo građana na slobodu kretanja u cijeloj Evropi.

Pet dokumenata Europass-a mozete naći OVDJE.

Navedeni dokumenti su besplatni i osmišljeni u standardizovanom obliku radi olakšane uporedivosti i priznavanja stečenih znanja, vještina, iskustava i kvalifikacija u cijeloj Evropi.

Namijenjeni su pojedincima, kompanijama i svim ustanovama koje žele na bilo koji način da učestvuju u projektima mobilnosti i cjeloživotnog učenja.

Skup ovih dokumenata proizišao je iz potrebe da se širom Evrope olakša obrazovna i radna mobilnost i prevaziđu različitosti koje se odnose na različita geografska područja, kulturne zajednice i obrazovne sisteme. Dokumenti Europass-a smatraju se vrlo važnim sredstvom za postizanje ličnih i profesionalnih ciljeva i značajno doprinose transparentnosti kvalifikacija i kompetencija, a posebno su korisni pojedincima koje zanima stalan ili privremeni rad u inostranstvu, stručno usavršavanje ili sticanje novih akademskih iskustava.

Dokumenti Europass-a pružaju mnoštvo prednosti ne samo osobama koje traže posao ili žele da se dodatno školuju, već i poslodavcima koji, služeći se njima, dobijaju uvid u sposobnosti potencijalnih zaposlenih na jednostavan, pregledan i razumljiv način.

Primjena dokumenata iz inicijative Europass ne poznaje ograničenja kad je riječ o starosnoj dobi, nivou obrazovanja ili statusu zaposlenja nekog pojedinca.


Inicijativa Europass nudi mnoštvo prednosti građanima Evrope, a neke od njih su:
- Omogućava predstavljanje stečenih znanja, vještina, kvalifikacija i iskustava širom Evrope na jasan, pregledan, uporediv i pouzdan način.
- U skladu sa tim, poboljšana vidljivost ličnih i profesionalnih kompetencija, olakšava učestvovanje u projektima mobilnosti i realizaciju cjeloživotnog učenja.
- Dokumenti pružaju vjerodostojan prikaz ishoda formalnog obrazovanja i neformalnog i informalnog učenja.
- Zbog dostupnosti u elektronskom obliku alat za postizanje transparentnosti kvalifikacija i kompetencija je cjelovit i opsežan.

Zahavljajući ovim uslugama namijenjenih svim evropskim građanima, osobe raznih profila dobijaju priliku da rade i uče u cijeloj Evropi. Ovim se omogućava kretanje iz jedne zemlje u drugu ili unutar različitih sektora u privredi i obrazovanju.

Obezbjeđuje snažnu povezanost između obrazovanja,osposobljavanja i privrede, ostvarajući stalnu relevantnost i razumijevanje potrebnih vještina i kvalifikacija.

Podstiče studentsku i radnu mobilnost i omogućava povećanu konkurentnost na evropskom tržištu rada.

Osim navedenog, Europass je otvoreni sistem koji podstiče razvoj evropskih politika obrazovanja i osposobljavanja, povećava zapošljivost mladih i osigurava povezanost i relevantnost srodnih evropskih programa i aktivnosti u ovim područjima.

Upitnici

POVEŽITE SE SA CEDEFOP EUROPASS

cedefor baner