13 dec

Realizovane studijske posjete univerzitetima u Zagrebu, Beču i Beogradu

Tim Kancelarije za razvoj karijere i cjeloživotno učenje Univerziteta Crne Gore (UCG) i predsjednik Studentskog parlamenta UCG Andrej Vukčević, u periodu od 4. do 9. decembra 2022. godine, bili su učesnici studijskih posjeta pod nazivom "Karijerni servisi u visokom obrazovanju" na univerzitetima u Zagrebu, Beču i Beogradu. Posjete su organizovane u okviru projekta Erasmus plus “Mogućnosti za zapošljavanje, učenje, Europass i kvalifikacije” koji za Crnu Goru realizuje Ministarstvo prosvjete.

Cilj radnih posjeta bio je upoznavanje sa funkcionisanjem i načinom rada karijernih i studentskih servisa, kao i razmjena iskustava, ideja, sadržaja i izazova između članova radnih sastanaka, kako bi doprinijeli da se studentima Univerziteta Crne Gore obezbijedi funkcionalna podrška te vrste, čime bi se unaprijedio njihov status.

Posjete su uključivale sledeće institucije: Ured za razvoj karijera Sveučilišta u Zagrebu, Studentski centar u Zagrebu, Uniju studenata Austrije, Uniju studenata Univerziteta prirodnih resursa i primijenjenih nauka u Beču, UNIPORT – Služba za karijeru Univerziteta u Beču, Centar za razvoj karijere i savjeovanje studenata Univerziteta u Beogradu, Studentski parlament Univerziteta u Beogradu, SKONUS (studentska konferencija univerziteta Srbije) i Omladinsku zadrugu u Beogradu.

U razgovoru sa predstavnicima univerziteta i studentskih organizacija iz ova tri grada, razmijenjena su iskustva u pogledu primjene i djelovanja Studentskog servisa, a predstavnici Univerziteta imali su priliku da čuju o pozitivnim iskustvima i praksama čija bi primjena bila moguća u Crnoj Gori. Takođe, predstavnici UCG-a su imali priliku da usvoje korisne savjete i smjernice u pogledu implementacije ideje Studentskog servisa za studente koji će poslužiti kao osnova za pripremu konkretnih predloga prilagođenih specifičnostima crnogorskog sistema kada je riječ o studentskom zapošljavanju.

Pored ovih, realizovane su i posjete centrima za razvoj karijere, u cilju unapređenja funkcija karijernih servisa u visokom obrazovanju. Tim Kancelarije za razvoj karijere i CŽU upoznao se sa specifičnostima rada karijernih servisa u pomenutim državama i samim tim obogatio svoje znanje koje će moći da primijeni na unapređenju karijernog savjetovanja studenata Univerziteta Crne Gore.

Realizacijom ove projektne aktivnosti, uspješno je završena još jedna faza ERASMUS plus projekta, u čijem daljem toku će se definisati izrada Digitalne platforme koja bi bila informacioni servis za studente, buduće studente, poslodavce, roditelje i sve druge zainteresovane strane za pružanje informacija o mogućnostima studentskog zapošljavanja, učenja i karijernog savjetovanja.

Erasmus plus “Mogućnosti za zapošljavanje, učenje, Europass i kvalifikacije” je projekat koji realizuje Ministarstvo prosvjete, a koji se finansira kroz tri Erasmus plus inicijative: Euroguidance, Europass i EQF.

O Euroguidance-u

novembar 28, 2017

Kome je namijenjen?

novembar 27, 2017

Upitnici

savjetnici 

euroguidance logo